Περί του ζωδίου του Σκορπιού
Σκορπιός (Wikipedia)

Ένα ζώδιο πολυσυζητημένο, με πολλούς μύθους που φτάνουν ως τα όρια του μυστηρίου να το περιτριγυρίζουν. Γιατί άραγε να έχει τόση φήμη το ζώδιο αυτό; Μήπως επειδή διαπνέεται από την ώθηση του κυβερνήτη του Άρη; Ο Άρης είναι ένας πλανήτης που ωθεί σε έκφραση αυτό που είναι στο εσωτερικό. Έτσι κάνει κάτι να φαίνεται. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι αρνητικό ή κακοποιό και σίγουρα αν αυτή ήταν η βάση για την κατανόηση του, δεν θα αναφερόταν ως κακοποιός, όπως συνήθως συμβαίνει. Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε πως αυτό έγινε, να κατανοήσουμε το γιατί λέγεται και να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη προσέγγιση του.

Εδώ δεν θα θέλαμε να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τον πλανήτη αυτό και να πούμε για τώρα μόνο το ότι είναι αυτός που γεφυρώνει το μέσα με το έξω. Είναι ο πλανήτης που θα προβάλλει άμυνα στην είσοδο ακατάλληλης πληροφορίας-εμπειρίας στο εσωτερικό και συγχρόνως είναι αυτός που θα προωθήσει προς τα έξω τα αποτελέσματα της εσωτερικής διεργασίας και τις αποφάσεις μας. Πρόκειται για ένα μοναδικά ενωτικό έργο και θα πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό, ώστε να δούμε την ενοποιητική δράση αυτού του πλανήτη και να σταματήσουμε να τον θεωρούμε κακοποιό. Είναι ο βασικός κυβερνήτης της προσωπικότητας και αυτό συνδέεται με το ότι σχετίζεται με το ένστικτο αυτοσυντήρησης, του οποίου η πρώτη συνειδητή άσκηση γίνεται μέσα στον χώρο της προσωπικότητας.

Ο Σκορπιός απ’ την άλλη είναι ένα ζώδιο έντονα ομαδικό, με την πλατιά έννοια της ομαδικότητας. Που ξεκινάει από την έντονη εμπλοκή με το άμεσο περιβάλλον και εκτείνεται μέχρι όπου φτάνει το εύρος συνειδητής συμμετοχής του καθένα. Για άλλους αυτή η συμμετοχή σταματάει στο άμεσο περιβάλλον μιας στενής προσωπικής σχέσης, σε άλλους επεκτείνεται μέσα σε μία οικογένεια και άλλες φορές αγγίζει τον χώρο της συμμετοχής σε ομαδικές δραστηριότητες, που μπορεί τα ενδιαφέροντα τους να εκτείνονται αγκαλιάζοντας έως και το σύνολο της ανθρωπότητας και ακόμη πιο πέρα. Στα πρώτα του στάδια όμως ο Σκορπιός ταλαιπωρείται από αυτή του την σε βαθμό εξάρτησης προσκόλληση και ανάγκη ομαδοποίησης, ή ας το πούμε ανάγκη συμμετοχής και «δοσίματος». Θέλει να δίνεται και να του δίνονται. Αυτό όπως και όλα τα άλλα το εκφράζει με ένταση και αυτό ταιριάζει με το ότι έχει κυβερνήτη τον Άρη.

Τι σημαίνει όμως «δίνομαι»; Αν κάποιος προσφέρει τον εαυτό του σε κάποιον ή κάτι, δεν θα πρέπει να το κάνει με πραγματική διάθεση προσφοράς και ανιδιοτέλεια; Πράγματι έτσι είναι, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση των λιγότερο συνειδητών σταδίων του άνθρωπου του Σκορπιού. Οι άνθρωποι αυτοί δίνονται μεν, αλλά περιμένουν ανταπόκριση δε. Τα δίνουν όλα, αλλά απαιτούν και να τους δίνονται όλα. Αν μάλιστα δεν βρουν αυτή την ανταπόκριση, αρχίζουν τα δράματα και τα παράπονα. Στο Σκορπιό βρίσκονται οι μεγαλύτερες/οι drama queens. Κολλάνε σαν «τσιμπούρι» σε κάποιον και απαιτούν το ίδιο να κάνει και ο άλλος και μάλιστα με τον τρόπο που το άτομο του Σκορπιού το αντιλαμβάνεται αυτό. Έτσι μία παθιασμένη εξάρτησιακή συμπεριφορά χαρακτηρίζει τον κύκλο της δραστηριότητας του ατόμου αυτού. Αν είναι μία μητέρα, θα κάνει όλη μέρα τα πάντα για την οικογένεια και τα παιδιά της και βιώνει όλο αυτό, το πόσο κουράζεται και το πόσο προσπαθεί, με ένα δραματοποιημένο τρόπο. Δεν είναι ψέμα βέβαια η προσπάθεια της και η προσφορά της, αλλά το θέμα είναι ότι στο υπόβαθρο με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να εξαρτήσει τα παιδιά της και τον σύζυγο της από αυτήν. Ζητάει να της δίνουν και οι άλλοι την ψυχική τους ενέργεια, όπως η ίδια κάνει. Έτσι όμως χαλάει την ανιδιοτέλεια της προσφοράς της και με αυτό τον τρόπο αναπτύσσονται βαμπιρικές νοοτροπίες. Αν δεν λάβει αυτό που θεωρεί ότι πρέπει να της δίνεται, θα πέσει στα παράπονα και αν αυτά δεν ικανοποιηθούν, θα μένουν μέσα της δημιουργώντας ένα ανθυγιεινό ψυχαναγκαστικό χαρακτηρολογικό περιβάλλον, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ίδια, φέρνοντας την έως την ασθένεια.

Οπωσδήποτε είναι ένα έντονα δραστήριο ζώδιο και με πολλές απαιτήσεις. Σε αυτό βιώνεται μία μάχη, ένας αγώνας και γι’ αυτό αποζητιέται έντονα και η ειρήνη. Που όμως δύσκολα έρχεται, αν κάποιος δεν συνειδητοποιήσει τα κίνητρα της συμπεριφοράς του και δεν εργαστεί με τις απαιτήσεις που κρύβει μέσα του και απευθύνονται πάντα προς τους άλλους. Αν δεν αντιληφθεί το μέγεθος της εξάρτησης του από τους άλλους και δεν κάνει ενέργειες να ξεκουράσει τον εαυτό του από τις έντονες έγνοιες με τις οποίες προσκολλάται στους άλλους. Αν δεν κατανοήσει το παραμύθιασμα στο οποίο εγκλωβίζεται προκειμένου να ικανοποιήσει την έντονη ανάγκη του για συνύπαρξη με τον άλλο, το «έξω» και που όπως είπαμε μπορεί να είναι ένα άτομο, μια οικογένεια, ή μία ομάδα. Η λατρεία της εξαπάτησης είναι μία στάση ζωής στο ζώδιο αυτό, όταν η συνείδηση ακόμα έχει χαμηλό δείκτη εγρήγορσης. Το χρυσωμένο χάπι, το παραμύθι των γλυκών λόγων των εραστών, η δημιουργία μιας ψυχαναγκαστικά αγαπημένης οικογένειας είναι από τα συνήθη αρχικά βιώματα των προσωπικοτήτων στο ζώδιο αυτό.

Θέλοντας να κρατήσω μικρό το κείμενο μου, θα κλείσω λέγοντας ότι στην παρούσα αναφορά μου στο ζώδιο του Σκορπιού, στάθηκα περισσότερο στα βιώματα των προσωπικοτήτων στο ζώδιο αυτό. Νομίζω είναι κάτι που οφείλαμε να το κάνουμε και σίγουρα δεν εξαντλήσαμε κατά κανένα τρόπο αυτή την οπτική με αυτό το κείμενο. Ο σκοπός της συνειδητοποίησης των λειτουργιών της προσωπικότητας μας πρέπει να μας διατρέχει διαρκώς, μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία πλήρη χαρτογράφηση της, ώστε να μπορέσουμε έτσι να ανακαλύψουμε στην συνέχεια και το που κρύβεται η ψυχή μας. Κάποια επόμενη φορά θα επεκταθούμε περισσότερο στην όψη των ψυχικών βιωμάτων στον Σκορπιό και ο ενδιαφερόμενος θα βρει παλαιότερα άρθρα μας πάνω σε αυτή την οπτική. Για το τέλος να υπενθυμίσουμε ότι οι αρνητικές όψεις ενός ζωδίου περισσότερο έντονα εκφράζονται σε άτομα που έχουν την Σελήνη ή τον Ωροσκόπο τους στο ζώδιο αυτό, παρά αν έχουν τον Ήλιο. Αυτό το έχουμε εξηγήσει παλαιότερα και θα αναφερθούμε σε αυτό και πάλι στο μέλλον.

Ορφίων
Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017
Τα φαινόμενα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου του 2017
Περί του ζωδίου του Σκορπιού
Για την εορτή του Δημήτριου και της Δήμητρας
Μία οπτική του ζώδιου του Ζυγού
Η Παρθένος του ζωδιακού
Ηλιακή έκλειψη Αυγούστου 2017
Εκλείψεις Αυγούστου 2017
Η σχέση μας με την σκέψη και η σιγή του νου
Ο Λέων στην Εσωτερική Αστρολογία
Ο Μπετόβεν, ο Γκαίτε, η συνάντηση των G20, ο Κριός και ο Ουρανός
Για το ζώδιο του Καρκίνου
Κατανοώντας το ανθοΐαμα Mimulus
Το Γεγονός της Αναστάσεως
Κριός - Ακτίνες - Κυβερνήτες
Για τους Ιχθείς
Συμβολισμός και Υδροχόος
Ο εννεαετής κύκλος 2008-2016
Μία όψη του Τοξότη
Ο Ορίζοντας Γεγονότων της Προσωπικότητας
15 χρόνια από την 11η Σεπ 2001
Μαθητεία στο ζώδιο της Παρθένου
Π. Ποροσένκο (2016)
Αικατερίνη Στεφανίδη- (επί κοντώ γυναικών στο Ρίο2016)
Σεληνιακές Εκλείψεις: Αλδεβαράν, Ερμή, Δία
Περί Λέοντος
Ένα σχόλιο για την Theresa May
Το ζώδιο του Καρκίνου
Μεταβλέψεις στο φαινόμενο Brexit
Για το Θερινό Ηλιοστάσιο
Μία περίπτωση μελέτης της οστεοπόρωσης
για την Ορθογραφία της Λέξης
για τον Τόπο των Διδύμων
Τα Άστρα και οι Μορφές
για τον Τόπο του Ταύρου
Θεραπευτική & Αστρολογία
Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιογραφία
Σύντομο Ιστορικό της Εσωτερικής Αστρολογίας
σύνοδος κορυφής Ε.Ε. (Μαρ 2016)
Απαλότητος α'- μουσική: Ορφίων
για το ζώδιο του Τοξότη
Εμείς - μουσική: Ορφίων
Μετεκλογικά 2015
Σύντομη γεωμέτρηση των λογότυπων των κομμάτων
Παρθένος Μαρία - σύμβολο και βίωμα
Η ασκητική της Εσωτερικής Αστρολογίας
Τέλος του Messenger με πρόσκρουση στον Ερμή
Το ζώδιο του Ταύρου και η Βεσάκ
Περί του Μυστηρίου της Σταύρωσης
Αστρολογική Εθνολογία: Γερμανία & Ελλάδα
Β. Πούτιν: υπάρχει πρόβλημα υγείας;
Περί του ζωδίου της Παρθένου
Περί Γανυμήδη και Υδροχόου
Η αριθμητική του 2015
Περί του ρόλου και της χρήσης της αστρολογίας
Περί αστρολογικών προβλέψεων
Ο Σκορπιός, ο Ήρακλής & η Λερναία Ύδρα
Αστρολογικά δρώμενα
Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού
Γενέθλια 2014 της Ομάδας Εσωτερικής Αστρολογίας
Οι κυβερνήτες των ζωδίων
Κρόνος, Μαντεία & Αιώνιο Τώρα
Αληθινό, Αγαθό, Ωραίο
Ο σταυρός του 2014 στα θεμελιώδη ζώδια
Περί Εσωτερικής Αστρολογίας
Ενοποίηση επιστήμης, τέχνης, φιλοσοφίας και θρησκείας
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Από την τέταρτη στην πέμπτη διάσταση