ΤΟ ΖΩΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 

Το ζώδιο του Καρκίνου είναι το τέταρτο κατά σειρά ζώδιο απ’ την αρχή του ζωδιακού στον Κριό και εδώ βρίσκεται το σημείο της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της ύπαρξης, που ξεκίνησε στον Κριό. Η τετράδα ολοκληρώνεται αφού έχουμε την διαδοχική εμφάνιση των ζωδίων όλων των στοιχείων (Κριός- Φωτιά, Ταύρος- Γη, Δίδυμοι- Αέρας, Καρκίνος- Νερό).

Έτσι έχουμε το πρώτο Τετράχορδο του Ζωδιακού, ο οποίος αποτελείται από τρία τετράχορδα, όσοι είναι και οι βασικοί διατονικοί τρόποι στην μουσική, οι ρυθμοί στην αρχιτεκτονική κλπ. Το Πρώτο Τετράχορδο αρχίζει με τον Κριό και τελειώνει με τον Καρκίνο, και είναι το Θεμελιώδες Τετράχορδο που κρύβει το μυστικό της ίδιας της Ζωής. Το δεύτερο Τετράχορδο αρχίζει με τον Λέοντα και τελειώνει με τον Σκορπιό και είναι το Σταθερό Τετράχορδο και εδώ κρύβεται το μυστικό της Ψυχής και της Αυτοσυνείδησης. Το τρίτο Τετράχορδο αρχίζει με τον Τοξότη και ολοκληρώνεται στους Ιχθείς διαμορφώνοντας το Μεταβλητό Τετράχορδο στο οποίο περιέχεται το μυστήριο της εκδήλωσης στην Μορφή. Αυτή η κατηγοριοποίηση των ζωδίων, που είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται δημοσίως, οφείλεται στο ότι ο κόσμος δημιουργείται από δύο διττές πολικότητες που η μία είναι η Φωτιά και το Νερό και η άλλη ο Αέρας και η Γη, ενώ συγχρόνως οι δύο αυτές πολικότητες είναι μεταξύ τους επίσης πολικές με ένα εσωτερικό τρόπο. Η μελέτη τους αποτελεί σημαντικό εσωτεριστικό τόπο που συνδέει όλες τις εσωτερικές επιστήμες, την αριθμητική, την γεωμετρία και την μουσική. Όμως δεν είναι το συγκεκριμένο σημείο το κεντρικό μας θέμα αυτή την στιγμή.

Η πρωταρχική ώθηση της Ζωής εκδηλώθηκε στον Κριό. Στον Ταύρο ανέτειλε το άνθος της Συνείδησης, η οποία οδήγησε στην ενεργοποίηση της έννοιας της πολικότητας και της ροής μεταξύ των πόλων στο ζώδιο των Διδύμων. Τώρα στον Καρκίνο όλα αυτά έρχονται μαζί και συνθέτονται στο άρμα της εκδήλωσης και της δημιουργίας μια ενιαίας μορφής φιλοξενίας και έκφρασης τους. Ο Καρκίνος είναι ένα ζώδιο του Νερού και το νερό αναγνωρίζεται ως η μητέρα της γέννησης κάθε μορφής ζωής. Αυτές οι ευρέως αποδεκτές έννοιες κρύβουν πολλά μυστηριακά ζητήματα και ένα από αυτά είναι ότι η δύναμη αυτή του Νερού προέρχεται από το ότι έχει την ικανότητα να συντονίζεται, να απορροφά και να υλοποιεί τις δημιουργικές μήτρες όλου του υλικού κόσμου που υπάρχουν στον Αιθέρα.

Το σύμβολο του ζωδίου είναι ο κάβουρας που είναι έντονα συνδεδεμένος με την κατοικία του, κουβαλώντας την στην πλάτη του. Ζει και κινείται στην γη που είναι ο τόπος της φυσικής ζωής (φυσικό πεδίο), αλλά και στην θάλασσα που είναι ο τόπος της ζωής των συναισθημάτων (αστρικό πεδίο). Αυτά τα χαρακτηριστικά που έχει ο καρκίνος (ή κάβουρας) σχετίζονται και με την επιρροή του ζώδιου αυτού και γι’ αυτό άλλωστε επελέγη σαν σύμβολο του. Ο άνθρωπος κατά την πρώτη φάση διαμόρφωσης της προσωπικότητας του διατηρεί στενούς ιδεολογικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με την οικογένεια και την περιρρέουσα κοινωνική συνείδηση. Η συνείδηση της διαμορφούμενης προσωπικότητας έντονα μαγνητισμένη από την μορφική πλευρά της και όχι ακόμα από την ουσία της, έχει μία τάση να ταυτίζεται με την μαζική συνείδηση με την οποία έρχεται σε επαφή. Ο αφουγκρασμός και η κατανόηση της έννοιας της μαζικής συνείδησης και η υπέρβαση της είναι μεγάλης σημασίας για τον οδοιπόρο της ζωής και ειδικά για τον οδοιπόρο του μονοπατιού της αυτογνωσίας.

Για να κατανοήσουμε τι είναι αυτή η συνείδηση πρέπει να πούμε ότι σχετίζεται στενά με άλλα δύο είδη συνείδησης, που εκφράζονται από δύο άλλα ζώδια και που η τριβή πάνω στις δράσεις τους είναι απαραίτητη για την εσωτερική και πραγματική αφύπνιση στην κατανόηση της μαζικής συνείδησης. Τα δύο άλλα είδη συνείδησης είναι:

  • η αυτοσυνείδηση που εκφράζεται και γίνεται η έμπρακτη και πλήρης τριβή μαζί της στο ζώδιο του Λέοντα και
  • η ομαδική, απελευθερωμένη, διαισθητική συνείδηση, όπως εκφράζεται και βιώνεται στον Υδροχόο.

Χαρακτηρίζουμε ως απελευθερωμένη την ομαδική συνείδηση του Υδροχόου, γιατί μέσω εξαγνισμού που διαδραματίζεται κατά την εμπειρία σε άλλα ζώδια όπως πχ ο Σκορπιός, ο Τοξότης, ο Αιγόκερος, κλπ ο άνθρωπος ελευθερώνει μέσα του την δράση της διαισθητικής νόησης, κατά την επαφή του με θέματα που σχετίζονται με την αντίληψη του εαυτού και της συνύπαρξης και συνεύρεσης με τους άλλους που ξεκινάει ουσιαστικά στον Ζυγό.

Η μαζική συνείδηση έχει έντονο το στοιχείο του μαγνητισμού που ασκούν οι δυνάμεις της Βαρύτητας της Ύλης. Έτσι αποτελείται από προσκολλημένες αντιλήψεις σε οικογενειακές παραδόσεις, σε ιδέες διακινούμενες στον χώρο της οικογένειας και σε επέκταση στον ευρύτερο χώρο της περιρρέουσας κοινωνικής μαζικής συνείδησης. Πχ ο πατέρας σε μία οικογένεια ψηφίζει το τάδε κόμμα, οπότε όλη η οικογένεια τείνει να στηρίζει τον αρχηγό της οικογένειας χωρίς άσκηση προσωπικής κρίσης. Η ανταπόκριση στον χώρο της μαζικής συνείδησης είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και πρέπει να απαλλαγεί κάποιος από αυτό, από όποιο επίπεδο και αν προέρχεται. Διότι η ανταπόκριση επεκτείνεται όπως είπαμε και εκτός της οικογένειας, με την άκριτη αποδοχή διαδεδομένων αντιλήψεων για σημαντικά θέματα που καλύπτουν όλο τον χώρο του επιστητού. Πολιτικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, θέματα παιδείας, αλλά και προσωπικά θέματα όπως είναι τα σεξουαλικά, πως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του πολιτισμού στον οποίο γεννηθήκαμε αντιμετωπίζει πχ θέματα της φιλοσοφίας της άνεσης που δημιουργεί σήμερα την καταναλωτική συνείδηση, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης σήμερα του χρήματος, κλπ. Όλα αυτά καθορίζουν ένα περίγυρο μαζικής συνείδησης και όταν δημιουργηθούν σοβαρά ατομικά προβλήματα ψυχολογικά ή γενικής υγείας, ο άνθρωπος θα χρειαστεί να αντιδράσει σε συνήθειες που επιβάλλονται από την περιρρέουσα μαζική συνείδηση για να θεραπευθεί. Εννοείται φυσικά ότι ο οδοιπόρος του μονοπατιού της αυτογνωσίας δεν είναι δυνατόν να μπορεί να προχωρήσει όταν κουβαλάει στην πλάτη του σαν τον κάβουρα παγιωμένες δομές που συνιστούν την νοητική υπόσταση μιας μη εξελιγμένης προσωπικότητας που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην μαζική συνείδηση. Θα χρειαστεί μέσω του Λέοντα να περάσει κάποιος στην επανάσταση του για  την ανάπτυξη της αυτοσυνείδησης και στον Υδροχόο καθαρμένος να αναπτύξει την αληθινή και υγιή κοινωνική συνείδηση μέσω της έννοιας της ομαδικότητας.

Είναι πολλές οι απόψεις από τις οποίες μπορεί κάποιος να αναφερθεί σε ένα ζώδιο και εγώ επέλεξα αυτή τη φορά αυτή την συγκεκριμένη. Οπωσδήποτε πλήρη αναφορά σε ένα ζώδιο δεν θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε, καθώς το κείμενο μας θα γινόταν τεράστιο και κουραστικό για τα ιντερνετικά δεδομένα. Κάποια άλλη στιγμή θα ασχοληθούμε με το σημαντικό αυτό ζώδιο του Καρκίνου και από άλλες εξ ίσου ενδιαφέρουσες πλευρές του. Ο Ιούλιος και ειδικά ο Αύγουστος είναι κρίσιμοι μήνες. Να προσέχετε!

 

 

 

ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ!

ΚΑΛΟ ΘΕΡΟΣ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ορφίων
Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016
Τα φαινόμενα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου του 2017
Περί του ζωδίου του Σκορπιού
Για την εορτή του Δημήτριου και της Δήμητρας
Μία οπτική του ζώδιου του Ζυγού
Η Παρθένος του ζωδιακού
Ηλιακή έκλειψη Αυγούστου 2017
Εκλείψεις Αυγούστου 2017
Η σχέση μας με την σκέψη και η σιγή του νου
Ο Λέων στην Εσωτερική Αστρολογία
Ο Μπετόβεν, ο Γκαίτε, η συνάντηση των G20, ο Κριός και ο Ουρανός
Για το ζώδιο του Καρκίνου
Κατανοώντας το ανθοΐαμα Mimulus
Το Γεγονός της Αναστάσεως
Κριός - Ακτίνες - Κυβερνήτες
Για τους Ιχθείς
Συμβολισμός και Υδροχόος
Ο εννεαετής κύκλος 2008-2016
Μία όψη του Τοξότη
Ο Ορίζοντας Γεγονότων της Προσωπικότητας
15 χρόνια από την 11η Σεπ 2001
Μαθητεία στο ζώδιο της Παρθένου
Π. Ποροσένκο (2016)
Αικατερίνη Στεφανίδη- (επί κοντώ γυναικών στο Ρίο2016)
Σεληνιακές Εκλείψεις: Αλδεβαράν, Ερμή, Δία
Περί Λέοντος
Ένα σχόλιο για την Theresa May
Το ζώδιο του Καρκίνου
Μεταβλέψεις στο φαινόμενο Brexit
Για το Θερινό Ηλιοστάσιο
Μία περίπτωση μελέτης της οστεοπόρωσης
για την Ορθογραφία της Λέξης
για τον Τόπο των Διδύμων
Τα Άστρα και οι Μορφές
για τον Τόπο του Ταύρου
Θεραπευτική & Αστρολογία
Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιογραφία
Σύντομο Ιστορικό της Εσωτερικής Αστρολογίας
σύνοδος κορυφής Ε.Ε. (Μαρ 2016)
Απαλότητος α'- μουσική: Ορφίων
για το ζώδιο του Τοξότη
Εμείς - μουσική: Ορφίων
Μετεκλογικά 2015
Σύντομη γεωμέτρηση των λογότυπων των κομμάτων
Παρθένος Μαρία - σύμβολο και βίωμα
Η ασκητική της Εσωτερικής Αστρολογίας
Τέλος του Messenger με πρόσκρουση στον Ερμή
Το ζώδιο του Ταύρου και η Βεσάκ
Περί του Μυστηρίου της Σταύρωσης
Αστρολογική Εθνολογία: Γερμανία & Ελλάδα
Β. Πούτιν: υπάρχει πρόβλημα υγείας;
Περί του ζωδίου της Παρθένου
Περί Γανυμήδη και Υδροχόου
Η αριθμητική του 2015
Περί του ρόλου και της χρήσης της αστρολογίας
Περί αστρολογικών προβλέψεων
Ο Σκορπιός, ο Ήρακλής & η Λερναία Ύδρα
Αστρολογικά δρώμενα
Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού
Γενέθλια 2014 της Ομάδας Εσωτερικής Αστρολογίας
Οι κυβερνήτες των ζωδίων
Κρόνος, Μαντεία & Αιώνιο Τώρα
Αληθινό, Αγαθό, Ωραίο
Ο σταυρός του 2014 στα θεμελιώδη ζώδια
Περί Εσωτερικής Αστρολογίας
Ενοποίηση επιστήμης, τέχνης, φιλοσοφίας και θρησκείας
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Από την τέταρτη στην πέμπτη διάσταση