Μία οπτική του ζώδιου του Ζυγού
σελίδα από το "Book of Wonders"

Ο Ζυγός εκ πρώτης όψεως θα λέγαμε πως είναι ένα ζώδιο σχεδόν αδιάφορο, χωρίς εξάρσεις και έντονες καταστάσεις. Ένα ζώδιο «ήσυχο», παρόλο που έχει έντονο το στοιχείο της διπολικότητας, που εκφράζεται και στο σύμβολο του την ζυγαριά. Το ζύγισμα των υπέρ και των κατά, η προσεκτική εξέταση των καταστάσεων, η τάση του να μην αδικήσει κάποιον και ειδικά τον πλησίον του, φέρνει τον μέσο άνθρωπο που επηρεάζεται από αυτό το ζώδιο σε μια κατάσταση ουδέτερη και χλιαρή για τα δεδομένα της σημερινής, έντονα ανταγωνιστικής κοινωνίας. Η προσεκτική αυτή στάση με έντονο το στοιχείο της διπλωματικότητας, με την ανάγκη της να επιθυμεί να βλέπει την πλευρά των άλλων, μειώνει την διεκδικητικότητα του Ζυγού και αυτό είναι μία ακόμα όψη της αισθητής «ουδετερότητας» που αποπνέει ο άνθρωπος του Ζυγού. Η έννοια της διπλωματικότητας, από μόνη της, έχει ένα στοιχείο ψυχραιμίας και απουσίας συναισθηματικών εντάσεων. Η διαρκής αυτή στάση οπωσδήποτε συναντά τα δικά της προβλήματα μέσα στην κοινωνία, ή στις προσωπικές σχέσεις, με τις επιτυχείς ή ανεπιτυχείς δράσεις. Το αποτέλεσμα, όπως και σε όλα τα ζώδια, είναι να εμφανίζεται η κατάσταση της αρνητικοποίησης του ατόμου, η ενεργειακή πτώση και τότε είναι που θα αυξηθούν τα σφάλματα, οι εσφαλμένες τακτικές και ενέργειες.

ο αστερισμός του Ζυγού στον ουρανό

Στην φάση της αρνητικοποίησης του ένας άνθρωπος φτάνει πολύ εύκολα στο να βλέπει ακόμα και τα ωραιότερα ταλέντα, ιδιότητες, ικανότητες και δυνάμεις του ως πηγές ανικανότητας, αναξιότητας και αδυναμίας. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και σε όλα τα ζώδια με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ζώδιου που επηρεάζει σε μία δεδομένη στιγμή. Στο άτομο του Ζυγού αυτό παίρνει συνήθως την μορφή της αύξησης της αδράνειας και της μείωσης της διεκδικητικότητας και της αποφασιστικότητας. Ο χρόνος που απαιτείται για να αποφασίσει τα υπέρ και τα κατά μιας κατάστασης αυξάνεται δραματικά. Το ζύγισμα και η προσεκτική εξέταση μιας κατάστασης γίνεται τρόπος ζωής και το αποτέλεσμα – η απόφαση και η κατάληξη της εξέτασης αυτής αδυνατίζει τόσο μέχρις του σημείου να μην φτάνει το άτομο να βγάζει ένα συμπέρασμα, να παίρνει μία απόφαση και έτσι στην πράξη να συμμετέχει χαοτικά και αναποφάσιστα. Τότε προβάλλεται σαν ένα άτομο που δυσκολεύεται να πάρει μία απόφαση και να επιλέξει μεταξύ δύο απόψεων. Η αναποφασιστικότητα αυτή, αυξάνει ακόμα περισσότερο το γενικό χαμηλό προφίλ του ατόμου του Ζυγού.

Στον άμεσο περίγυρο του, το άτομο αυτό επιθυμεί πάση θυσία να επικρατεί ηρεμία, αρμονία και γενικά μία κατάσταση στην οποία να επικρατεί η συμπάθεια και η αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα. Ενοχλείται υπερβολικά από συγκρούσεις, διαπληκτισμούς, καυγάδες και θυμούς σε τέτοιο βαθμό, που συνήθως είναι έτοιμο να κάνει τις όποιες υποχωρήσεις, με σκοπό να διατηρηθεί η αρμονική ατμόσφαιρα που επιθυμεί. Η ατμόσφαιρα που θα του παρέχει την αίσθηση ότι αγαπιέται. Γιατί αυτό είναι κάτι που έχει έντονα ανάγκη. Έτσι πολλές φορές οδηγείται στην διατήρηση ενός ψευδεπίγραφου αρμονικού περίγυρου, που περιέχει πολλών ειδών υποχωρήσεις, που κρατούν όμως μέσα τους εγκλωβισμένες αδικίες και συμβάσεις που συνήθως υπάρχουν εις βάρος του άτομου του Ζυγού. Η συνηθέστερη αδικία που διαπράττει το άτομο του Ζυγού είναι προς τον εαυτό του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το άτομο αυτό είναι ανιδιοτελής. Διότι κάνει τις υποχωρήσεις και υιοθετεί άδικες συμπεριφορές, για να επιτύχει να αγαπιέται.

οι μονίμως ερωτευμένοι Ζυγοί

Ο Ζυγός είναι το πιο αγαπησιάρικο ζώδιο και είναι το πιο ερωτομανές του ζωδιακού. Συχνά θεωρούν έντονους εραστές τους Σκορπιούς, τους Λέοντες, Ταύρους κτλ. Όμως το πλέον ερωτικό ζώδιο είναι ο Ζυγός. Οι Ζυγοί μπορούν να φτάσουν να αγαπούν και να επιθυμούν να αγαπιούνται σε βαθμό αρρώστιας. Η ερωτομανία θα πρέπει να αναζητηθεί στο ζώδιο αυτό, ή στην δραστηριότητα του 7ου οίκου, που είναι ο αντίστοιχος οίκος με τον Ζυγό, το 7ο ζώδιο. Οι έρωτες της Αφροδίτης έχουν περισσότερη μανία από τους έρωτες του Άρη. Οι έρωτες της Αφροδίτης μπορούν να κάνουν κάποιο να φτάσει σε μεγάλη κρίση. Άλλωστε οι αρχαίοι την Αφροδίτη είχαν ως θεά του έρωτα, που έστελνε έρωτες που συχνά ήταν ανυπόφοροι. Συχνά διαχωρίζεται η σεξουαλικότητα και δίνεται στον Άρη κατά την διαδικασία της πραγμάτωσης της και αντίστοιχα και του «φουντώματος» του πάθους. Όμως η περιπάθεια στην οποία πέφτει κάποιος από την Αφροδίτη, η οποία είναι κυβερνήτης του Ζυγού, δεν έχει προηγούμενο. Είναι αυτή που θα φέρει κάποιον στο σημείο της πλήρους κατάρρευσης, στο «μαράζωμα», όταν ο έρωτας δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμεί. Ο έντονος ρομαντισμός είναι το χαρακτηριστικό του Ζυγού. Όσο δε και αν φαίνεται παράξενο και με τη επικαιρότητα του θανάτου του, ο Χιου Χέφνερ, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του περιοδικού Playboy, παρόλο που έχει τον Ήλιο στον Κριό, η όλη του προσωπική ιστορία διαδραματίζεται στον 7ο οίκο του, που είναι η θέση του Ήλιου του. Δεν θα επεκταθώ εδώ σε αυτό γιατί θα βγούμε από το θέμα μας. Αλλά να πω μόνο το ότι είχε σύνοδο Άρη-Δία στον 5ο οίκο των απολαύσεων, των διασκεδάσεων και του ερωτισμού. Η σύνοδος Άρη-Δία οπωσδήποτε δίνει μια πληθωρική σεξουαλικότητα και στον 5ο οίκο κάνει τον έρωτα να είναι ένα πολυδιάστατο παιχνίδι. Οι Ιχθείς βρίσκονται στην ακμή του 7ου οίκου ισχυροποιώντας έτσι τον Δία, που κάνει εξάγωνο με τον Ήλιο του. Η δραστικότητα του 7ου οίκου ενισχύεται με την παρουσία του Ερμή (κυβερνήτη Ωροσκόπου και Μεσουρανήματος) και σε σύνοδο με τον Ουρανό, που πάντοτε παίζει ένα τεράστιο ρόλο στα ερωτικά καθώς κυβερνάει συνολικά την παραγωγή της σεξουαλικής ενέργειας. Στην Αγιουρβέδα η σεξουαλική ενέργεια κυβερνιέται τόσο στην μορφή του σπέρματος όσο και του ωαρίου από την Αφροδίτη. Ενώ στην Ελληνική Μυθολογία από το σπέρμα του Ουρανού γεννήθηκε η Αφροδίτη. Στην Εσωτερική Αστρολογία, η Αφροδίτη είναι ο εξωτερικός και ο Ουρανός ο εσωτερικός κυβερνήτης του Ζυγού. Ο Χέφνερ όταν ρωτήθηκε τι ήταν αυτό που τον έσπρωξε να ζήσει την προσωπική ζωή που έζησε, συγκατοικώντας με ένα χαρέμι από εκατοντάδες «κουνελάκια», έλεγε ότι γι αυτό ευθυνόταν ο υπερβολικός ρομαντισμός του. Θα μου πει κάποιος ότι κάπως έπρεπε και αυτός να δικαιολογήσει και να εξιδανικεύσει το μοντέλο της ζωής του. Όμως χωρίς να το συνειδητοποιεί, εκφράζει μέσα σε αυτή την άποψη του το «σαράκι» για τον έρωτα και την ερωτομανία στην οποία έχει την δύναμη να παρακινήσει κάποιον το ζώδιο του Ζυγού ή υπό συνθήκες, ο 7ος οίκος, όπως ήταν στην περίπτωση του Χέφνερ.

Ζυγός στην εκκλησία Saint-Austremonius
της Issoire(12ος αιώνας), Auvergne, Γαλλία
(wikimedia)

Αυτές οι γενικές τάσεις και σε διαφορετικό βαθμό βιώνονται από όλους όσους βιώνουν μέσα από το ζώδιο αυτό κάποιες πλευρές της ζωής τους. Στον μη εξελιγμένο άνθρωπο αυτές οι καταστάσεις γίνονται καθοριστικές και εγκλωβιστικές, ενώ για τις πιο προχωρημένες ψυχές και τους αποδεδεγμένους Μαθητές αυτά αποτελούν το έδαφος των δοκιμασιών. Οι οποίες θα είναι αυτές που θα τους δώσουν την απαιτούμενη συνειδητότητα για να προχωρήσουν στον εσωτερικό τους δρόμο. Το ζώδιο του Ζυγού στο βίωμα αυτών των ατόμων είναι που αποκτά την τεράστια σημασία του. Η εξαιρετική και κρίσιμη δυναμική του Ζυγού βιώνεται μόνο τότε. Όταν ο άνθρωπος είναι έτοιμος μέσα από τις εσωτερικές συγκρούσεις, την αστάθεια και την ανασφάλεια την προερχόμενη από τις εσωτερικές προσπάθειες ανάπτυξης της Διάκρισης. Η διαρκής προσπάθεια να αποφασίσει και να πάρει θέση μεταξύ των αντιθέτων τον φέρνει στην αφύπνιση του πραγματικού Ψυχικού Στοιχείου.

από αστρολογικό βιβλίο του 15ου αιώνα
αγνώστου συγγραφέα

Τότε ο κόσμος γυρίζει ανάποδα μέσα του. Έρχονται τα πάνω κάτω όπως λέει και η λαϊκή ρήση. Μέχρι τότε, η πηγή που τον στήριζε να καταφέρει να διακρίνει την αλήθεια και να πάρει αποφάσεις, ήταν οι πληροφορίες που είχε φορτωθεί διαμορφώνοντας την προσωπικότητα του από τα έξω και από το περιβάλλον. Να όμως που έρχεται η στιγμή που η ανάγκη, η αγωνία, ο πόνος και οι απογοητεύσεις τον φέρνουν στην κατάσταση του να μην ικανοποιείται από τις «παγωμένες» και παγιωμένες απόψεις της προσωπικότητας. Αρχίζει τότε να αναζητεί κάτι ποιο στέρεο μέσα του. Κάτι που θα του δώσει την λύτρωση από την αγωνία, την ανασφάλεια της άγνοιας και την επερχόμενη από αυτά αναποφασιστικότητα. Κάποιες τέτοιες στιγμές, ο αφουγκρασμός κάνει τον άνθρωπο ικανό να ακούσει την Φωνή της ίδιας του της Ψυχής. Που μέχρι τότε βρισκόταν κρυμμένη, καταχωνιασμένη και αιχμαλωτισμένη στον παγωμένο και παγιωμένο έξωθεν κόσμο της Προσωπικότητας του, με τις επιθυμίες που δεν είναι πραγματικά δικές του. Τότε αρχίζει η διαδικασία της Απελευθέρωσης της Ψυχής από τα μακραίωνα δεσμά της και η ζωή του ατόμου αντιστρέφεται ως προς το ότι πλέον επιχειρεί να επιφέρει μία ισορροπία και εναρμόνιση μεταξύ Προσωπικότητας και Ψυχής. Αυτές είναι οι στιγμές που διδάσκονται μέσω της Εσωτερικής Αστρολογίας και της Εσωτερικής Ψυχολογίας, ως η φάση της Αντιστροφής της Πορείας για την συγκομιδή της εμπειρίας της ψυχής πάνω στον ζωδιακό. Ενώ μέχρι τότε η ψυχή ενσαρκώνεται συγκεντρώνοντας την εμπειρία της κατά την αριστερόστροφη κατεύθυνση των ζωδίων από τους Ιχθείς προς τον Κριό στην κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού, κατά την αναστροφή της πορείας, η ψυχή αρχίζει πλέον το ουσιαστικά εποικοδομητικό βίωμα της στον ζωδιακό, κατά την δεξιόστροφη κατεύθυνση που είναι η αντίθετη από την κίνηση του ρολογιού, από τον Κριό προς την τελείωση της στους Ιχθείς. Η πρώτη είναι η υλιστική πορεία, ενώ η δεύτερη είναι η πνευματική πορεία. Η Μεγάλη αυτή Αντιστροφή Πορείας επιτελείται στο ζώδιο του Ζυγού. Αυτό είναι και το μεγάλο μυστήριο και η μοναδική δυναμική του ζωδίου αυτού. Τότε είναι που βιώνεται το πέρασμα για το άτομο του Ζυγού από την εξωτερική κυριαρχία της Αφροδίτης, στην εσωτερική κυριαρχία του πατέρα της Ουρανού. Αυτές οι φράσεις περιέχουν πολύ μυστήριο και μεγάλα εσωτερικά ταξίδια, που μόνο από όσους τα βιώνουν γίνονται αντιληπτά. Γιατί φτάνει κάποια στιγμή που συναντάμε πράγματα που δεν λέγονται, που δεν μπορούν να εκφραστούν στην παρούσα στιγμή με λέξεις χωρίς να φθαρούν.

Johannes Regiomontanus:
Astrologie & Sternzeichen & Kalender
(wikimedia)

Συνθετικά αν αφουγκραστούμε και τις δύο όψεις του ζωδίου αυτού, την εξωτερική και την εσωτερική, θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε το βίωμα του προχωρημένου Ζυγού και η μεταμόρφωση που επιτελείται εντός του ως τμήμα της εμπειρίας του. Είπαμε νωρίτερα για το πόσο προσπαθεί να φέρει αρμονία και ισορροπία με τον άλλο ένας Ζυγός. Το πόσο έχει ανάγκη να ζει την ζωή του μέσα από το βίωμα της αρμονίας που γεννάει την αγάπη. Αυτά όλα μπορεί σε μη εξελιγμένους να παίρνουν τις μορφές που αναφέραμε, αλλά στους Μαθητές και του ευρισκόμενους στην διαδικασία της Προετοιμασίας για Μαθητεία, τα βιώματα αυτά μετουσιώνονται και εφάπτονται με το Ανώτερο μέσα τους. Το βίωμα μεταξύ του «εγώ και ο άλλος» γίνεται βίωμα μεταξύ Προσωπικότητας και Ψυχής. Αυτή η μετουσίωση είναι σημαντική και απαραίτητη για κάποιες συγκεκριμένες εργασίες και παρατηρούμε ότι προχωρημένοι Μαθητές και Διδάσκαλοι που βρίσκονται σε κάποια αποστολή, επιλέγουν κατά την ενσάρκωση του να περιέχουν τον χώρο του Ζυγού με κάποιο ειδικό τρόπο. Έτσι παρατηρούμε ότι άτομα με έντονο έργο όπως η Αλίκη Μπέιλυ, η Έλενα Μπλαβάτσκυ, η Ντιόν Φόρτουν, ο Τσαρλς Λεντμπήτερ, ο Άλμπερτ Πάικ, ο Χάουαρντ Λόβεκραφτ κ.α. είχαν την Σελήνη τους στον Ζυγό. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα άτομα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ισχυρίζονταν τα ίδια ότι για να επιτελέσουν το συγγραφικό ή άλλο έργο τους, συνεργάστηκαν πολύ στενά με άσαρκους Διδασκάλους και αποτέλεσαν ευθέως τον εξωτερικό πόλο έκφρασης των απόψεων τους. Ακόμα και στον χώρο των επιστημών παρατηρούμε ότι εξαιρετικά άτομα έχουν την ίδια Σελήνη που θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε ότι αποτελεί ένδειξη ορθής επικοινωνίας με τους ανώτερους κόσμους και τους διδασκάλους που δρουν εκεί. Επιστήμονες και προφανώς μύστες με την Σελήνη στον Ζυγό ήταν ο Πωλ Ντιράκ, ο Χέρμαν Χέλμοτζ, ο Νικόλας Τέσλα, ο Λέοναρντ Όιλερ, ο Καρλ Χάιζεμπεργκ κ.α. Άτομα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι για να παίξουν τους σημαντικούς ρόλους που έπαιξαν στην επιστημονική ζωή της ανθρωπότητας, θα χρειάστηκαν την πνευματική συνδρομή και συνεργασία «άνωθεν». Η αναφορά αυτή σε άτομα εξυπηρετεί την προσπάθεια να πλησιαστεί από μία άποψη το πνεύμα της ανώτερης έννοιας της συνεργασίας του Ζυγού και όχι οπωσδήποτε να παρουσιάσουμε άτομα με συνολικά χαρακτηριστικά του ζωδίου αυτού. Άτομα από τον ευρύτερο χώρο του Εσωτερισμού με τον Ήλιο στον Ζυγό, ήταν η Άννα Μπέζαντ, ο Άλιστερ Κρόουλη, αλλά και ο Ντήπακ Τσόπρα και ο Έντουαρντ Μπαχ (ανθοϊάματα Μπαχ - μύστης και επιστήμονας) κ.α. Από τον χώρο των καλλιτεχνών συγγραφέων παρατηρούμε ότι με Ήλιο στον Ζυγό βρίσκεται ο Αρθούρ Ρεμπώ, ο Φρειδερίκος Νίτσε, ο Τόμας Έλιοτ, ο Όσκαρ Γουάιλντ, κτλ. Οι λίστες αυτές δεν τελειώνουν και δεν είναι μόνο ο Ήλιος ή η Σελήνη οι τρόποι για να έχει κάποιος σύνδεση με τις ιδιοσυγκρασίες και την μαθητεία ενός ζωδίου. Όπως ήδη είπαμε μπορεί να εκδηλώνονται από τον αντίστοιχο οίκο, από τον Ωροσκόπο, το Μεσουράνημα ή από άλλες πλανητικές παρουσίες και σχηματισμούς.

Με αυτό το κείμενο φυσικά δεν εξαντλήσαμε την ψηλάφηση του Ζυγού. Σήμερα πλησιάσαμε το ζώδιο αυτό από κάποιες μόνο οπτικές γωνίες. Κάποια επόμενη φορά θα ασχοληθούμε ξανά παρουσιάζοντας άλλες οπτικές, για να μην γινόμαστε και κουραστικοί με πολύ μεγάλα κείμενα. Ήδη αυτό το κείμενο είναι τρεις σελίδες και ευχαριστώ όσες και όσους έφτασαν να το διαβάσουν μέχρι το τέλος του. Ευχαριστώ επίσης εξαιρετικά για την συνοδοιπορία, όσες και όσους προβληματίστηκαν στις γραμμές του, ανασκάλεψαν τις δικές τους συνειδητοποιήσεις, βάζοντας τες ένα έστω μικρό σκαλοπατάκι πιο πάνω από ότι ήταν πριν το διάβασμα.

Ορφίων
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017
Τα φαινόμενα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου του 2017
Περί του ζωδίου του Σκορπιού
Για την εορτή του Δημήτριου και της Δήμητρας
Μία οπτική του ζώδιου του Ζυγού
Η Παρθένος του ζωδιακού
Ηλιακή έκλειψη Αυγούστου 2017
Εκλείψεις Αυγούστου 2017
Η σχέση μας με την σκέψη και η σιγή του νου
Ο Λέων στην Εσωτερική Αστρολογία
Ο Μπετόβεν, ο Γκαίτε, η συνάντηση των G20, ο Κριός και ο Ουρανός
Για το ζώδιο του Καρκίνου
Κατανοώντας το ανθοΐαμα Mimulus
Το Γεγονός της Αναστάσεως
Κριός - Ακτίνες - Κυβερνήτες
Για τους Ιχθείς
Συμβολισμός και Υδροχόος
Ο εννεαετής κύκλος 2008-2016
Μία όψη του Τοξότη
Ο Ορίζοντας Γεγονότων της Προσωπικότητας
15 χρόνια από την 11η Σεπ 2001
Μαθητεία στο ζώδιο της Παρθένου
Π. Ποροσένκο (2016)
Αικατερίνη Στεφανίδη- (επί κοντώ γυναικών στο Ρίο2016)
Σεληνιακές Εκλείψεις: Αλδεβαράν, Ερμή, Δία
Περί Λέοντος
Ένα σχόλιο για την Theresa May
Το ζώδιο του Καρκίνου
Μεταβλέψεις στο φαινόμενο Brexit
Για το Θερινό Ηλιοστάσιο
Μία περίπτωση μελέτης της οστεοπόρωσης
για την Ορθογραφία της Λέξης
για τον Τόπο των Διδύμων
Τα Άστρα και οι Μορφές
για τον Τόπο του Ταύρου
Θεραπευτική & Αστρολογία
Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιογραφία
Σύντομο Ιστορικό της Εσωτερικής Αστρολογίας
σύνοδος κορυφής Ε.Ε. (Μαρ 2016)
Απαλότητος α'- μουσική: Ορφίων
για το ζώδιο του Τοξότη
Εμείς - μουσική: Ορφίων
Μετεκλογικά 2015
Σύντομη γεωμέτρηση των λογότυπων των κομμάτων
Παρθένος Μαρία - σύμβολο και βίωμα
Η ασκητική της Εσωτερικής Αστρολογίας
Τέλος του Messenger με πρόσκρουση στον Ερμή
Το ζώδιο του Ταύρου και η Βεσάκ
Περί του Μυστηρίου της Σταύρωσης
Αστρολογική Εθνολογία: Γερμανία & Ελλάδα
Β. Πούτιν: υπάρχει πρόβλημα υγείας;
Περί του ζωδίου της Παρθένου
Περί Γανυμήδη και Υδροχόου
Η αριθμητική του 2015
Περί του ρόλου και της χρήσης της αστρολογίας
Περί αστρολογικών προβλέψεων
Ο Σκορπιός, ο Ήρακλής & η Λερναία Ύδρα
Αστρολογικά δρώμενα
Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού
Γενέθλια 2014 της Ομάδας Εσωτερικής Αστρολογίας
Οι κυβερνήτες των ζωδίων
Κρόνος, Μαντεία & Αιώνιο Τώρα
Αληθινό, Αγαθό, Ωραίο
Ο σταυρός του 2014 στα θεμελιώδη ζώδια
Περί Εσωτερικής Αστρολογίας
Ενοποίηση επιστήμης, τέχνης, φιλοσοφίας και θρησκείας
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Από την τέταρτη στην πέμπτη διάσταση