Για τον Τόπο του Ταύρου

 

Η περίοδος του Ήλιου στον Ταύρο δεν έτυχε μέχρι τώρα κάποιας ανταπόκρισης μας. Η φετεινή Πρωτομαγιά συγχρωτιζόμενη με το Πάσχα μετουσιώθηκε εντός μας εννοιολογικά σε μία διαδικασία πνευματικής Απελευθέρωσης και έγινε υπερβολικά Συνθετική για να μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ένα και μόνο ζώδιο. Ο Ταύρος όμως είναι ένα πολύ αυστηρό ζώδιο για το καλό ή για το κακό, το ωφέλιμο ή το βλαπτικό. Πριν όμως η Ταυρίσια ιδιοσυγκρασία μέσα και έξω μας θυμώσει και κινδυνέψουμε από το να έλθουμε αντιμέτωποι με ένα Ταύρο μέσα στο υαλοπωλείο της καρδιάς και του νου μας, ερχόμαστε να κάνουμε αντί ύμνου μία έστω ελάχιστη αναφορά σε αυτό το ζώδιο το τόσο σημαντικό, μαγικό και παραγνωρισμένο. Για να μην είμαστε δε και τελείως ασυνεπείς, ας πούμε έστω και τώρα Καλό Μήνα παίρνοντας το «δικαίωμα» από το ότι κατά τον αστρικό ζωδιακό η είσοδος στον Ταύρο γίνεται περίπου μεταξύ της σημερινής ημερομηνίας (14 Μαΐου) και έως την 19η Μαΐου. Λίγο μπέρδεμα δεν βλάπτει όσο αφορά στον Χρόνο που ούτως ή άλλως η ευθύγραμμη αντίληψη του αποτελεί μία συγκεκριμένη αποδοχή κάποιων γενικών και ειδικών συμβάσεων. Η ελικοειδής ροή του, ας μην μας φαίνεται χαοτική αφού υπακούει σε κάποιες ανώτερες νομοτέλειες και ας απολαύσουμε για τώρα την μικρή σύγχυση που προκύπτει από την διαφορετικότητα αυτή που εμφωλεύεται στους χώρους της αστρολογίας με αφορμή τον τροπικό και τον αστρικό ζωδιακό.

Όπως έχουμε πει και άλλη φορά και οι περισσότεροι γνωρίζετε, ο Ταύρος είναι πλατειά γνωστός ως ένα υλιστικό, γήινο ζώδιο γεμάτος επιθυμία, που συνταράσσεται από το κυνήγι των απολαύσεων, της ιδιοκτησίας και του κατέχειν. Ο Ταύρος σχετιζόμενος με το περιβάλλον του εκδηλώνει την τάση του ότι όλα είναι δικά του, ή επιθυμεί να είναι δικά του. Γιατί όμως να γίνεται αυτό; Όσοι Ταύροι είναι περισσότερο ιδιοτελείς βιώνουν την αίσθηση του «δικού τους» με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και μέχρι να ικανοποιήσουνε την ένταση της δύναμης της ενυπάρχουσας επιθυμίας τους. Οι πιο ανιδιοτελείς και αυτογνώστες όμως Ταύροι, δεν δέχονται ότι έχουν μια τέτοια τάση που να ωθεί στην ικανοποίηση της προσωπικής τους κτητικής τάσης. Οι πιο ανιδιοτελείς Ταύροι όμως κάνουν και αυτοί το ίδιο, αλλά με ένα ανώτερο τρόπο που ξεφεύγει από τα στενά όρια της Προσωπικότητας τους και λειτουργούν σαν πιο καθαρμένη- Ταυρική και πάλι- ενέργεια. Γιατί όμως η ιδιοσυγκρασία του Ταύρου μας κάνει να αισθανόμαστε πάντα κάτι με το οποίο εμπλεκόμαστε δικό μας; Γιατί το κατέχειν είναι τόσο συνταρακτικό για τον Ταύρο; Μήπως πράγματι όλα ανήκουν στον Ταύρο στην πραγματικότητα; Μήπως πραγματικά είναι όλα δικά του; Είτε ταυτίζεται και εγκλωβίζεται με αυτά όταν είναι ανεξέλιγκτος τύπος, είτε απλά συμμετέχει στο δρώμενο (περίοδος αφύπνισης και μαθητείας της συμμετοχής της ψυχής), είτε ως ο οντολογικός ανανεωτής του πολιτισμού (ως αφυπνισμένος μαθητής ή μύστης). Ας προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε έστω λίγο στην κατανόηση αυτού του ζητήματος που μας αφορά όλους καθώς όλοι είμαστε όλα τα ζώδια. Άλλος λίγο, άλλος πολύ, άλλος κάποιος έτσι, ο άλλος κάπως αλλιώς. Το αρχέτυπο της ιδιοκτησίας είναι πολύ μεγάλης και πρωτογενούς σημασίας για τον άνθρωπο ατομικά και συλλογικά ούτως ή άλλως.

Δεν υπάρχει λοιπόν μόνο στην υλική πλευρά η ιδιοσυγκρασία του Ταύρου. Στην πραγματικότητα η επίδραση του Ταύρου σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση, ειδικά από την οπτική των ατομικών πνευματικών και πολιτιστικών αξιών. Και όταν λέμε «σήμερα» εννοούμε όλο το χρονικό εύρος που υπάρχουν οι συνθετικές βάσεις του σύνολου των αξιών αυτών. Ο Ταύρος είναι αυτός που κυβερνά, κατευθύνει και καθοδηγεί αυτό που συμβαίνει παντού γύρω μας μέσα στον σημερινό κόσμο (ισχύς στις τελευταίες λίγες χιλιετίες στις οποίες βρισκόμαστε και που ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιεί κάποιος, κινούνται στα ίδια βήματα, του ίδιου χορού-ρυθμού).

Από μία άλλη άποψη πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Ταύρος έχει μία Μοναδική, μια συνθετική ενοποιημένη τάση απ’ την άποψη ότι δρα σαν επιθυμία στον μέσο άνθρωπο και σαν θέληση ή ενοποιημένα σαν πνευματικά κατευθυνόμενη δράση στους μαθητές και τους μυημένους. Εκδηλώνεται με μία πεισματάρικη, ξεροκέφαλη, μονολιθική, ισχυρογνώμονα και άκαμπτη στάση στον μέσο άνθρωπο, η οποία είναι η θεληματική στάση της κατώτερης προσωπικότητας. Στους πιο προχωρημένους και προοδευμένους ανθρώπους εκδηλώνεται σαν έλλογα εκφραζόμενη θέληση που ενεργοποιείται από την ορμή της αγάπης. Θα κάνουμε κάποιες νύξεις σε αυτό το σημείο που ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες σε όσους είναι Ταύροι από κάποιο ισχυρό αστρολογικό παράγοντα (Ήλιο, Σελήνη, Ωροσκόπο κλπ), αν και όπως είπαμε όλοι έχουμε όλα τα ζώδια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και τα βιώνουμε κάνοντας την μαθητεία μας με τον δικό μας ο καθένας τρόπο. Απλά να σημειώσω με την ευκαιρία ότι στην πραγματικότητα η έννοια του ισχυρού αστρολογικού παράγοντα ποικίλει ανάλογα της οπτικής μέσα στους τρεις υλικούς κόσμους και ειδικά της οπτικής του ψυχικού κόσμου.

Η πρώτη νύξη έχει την μορφή σπερματικού διαλογισμού στον οποίο θα ήταν καλό να ασκηθεί εκείνος που θέλει να αφουγκραστεί τον χώρο του Ταύρου. Θα ήταν μάλιστα ειδικά ωφέλιμο κατά την περίοδο που περνάμε αυτή τη στιγμή του Ταύρου και ειδικά κατά το διάστημα με επίκεντρο την 22α Μαΐου που γίνεται η αστρική Πανσέληνος στον Ταύρο και είναι η ημέρα της θείας Βεσάκ.
«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ επιθυμίας και ψυχικής βούλησης; Υπάρχουν μέσα στον άνθρωπο και τα δύο; Και με ποια μορφή;»  Για την αφομοίωση της μαθητείας του Ταύρου θα  ήταν πολύ καλό να εξετάσουμε τους εαυτούς μας ενδελεχώς και με περίσσεια φροντίδα σε όλες τις δραστηριότητες μας με την επόμενη ερώτηση: «Η συμπεριφορά μου, τα έργα μου και οι προθέσεις μου δραστηριοποιούνται από την επιθυμία της Προσωπικότητας μου ή εργάζομαι και διαμορφώνω τα σχέδια μου και τις πράξεις μου κατευθείαν κάτω από την παρόρμηση και το κίνητρο της ψυχής;» Αυτή η ερώτηση μάλιστα αν χρησιμοποιηθεί με επιμέλεια, μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που προέρχονται από την επικράτεια του Ταύρου.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πλευρά του Ταύρου που γίνεται η δεύτερη νύξη, είναι το ότι είναι ένα γήινο ζώδιο στο οποίο είτε η επιθυμία της προσωπικότητας, είτε η  εργασία πάνω στο θείο Σχέδιο πρέπει να εκφραστούν έξω και επάνω στο εξωτερικό επίπεδο της ζωής. Αυτή η θέληση ή επιθυμία πρέπει να εκφραστεί στο πεδίο της εξωτερικής ζωής και στο περιβάλλον, είτε το περιβάλλον αυτό αφορά σε ένα άτομο, ένα έθνος ή την κοινωνία των εθνών. Μια άλλη οπτική του ζωδίου αυτού είναι το ότι ο Ταύρος είναι το δεύτερο ζώδιο μετά τον Κριό και φέρει το στοιχείο της δυάδας και της πολικότητας. Ενώ ο Κριός είναι η βούληση ή η επιθυμία καθαυτή, ο Ταύρος βλέπει το περιβάλλον και το διαμορφώνει σύμφωνα με την βούληση ή επιθυμία που έχει λειτουργήσει και βιωθεί υπαρξιακά και οντολογικά στον Κριό. Διότι όλοι είμαστε επίσης Κριοί με τον ένα ή τον άλλον τρόπο και σύμφωνα με το εσωτερικό μας Υπερσχέδιο.

Σαν μια τελευταία (για τώρα) και συνθετική αναφορά ή νύξη θα πούμε ότι το συνολικό μυστικό του Ταύρου αποκαλύπτεται κατά την δεύτερη εσωτερική μύηση, από την ξαφνική απόσυρση και εξαφάνιση της γοητείας του κόσμου μέσα στην εκτυφλωτική ενέργεια του φωτός. Αυτό αποτελεί και την τελική απαστράπτουσα δράση που ολοκληρώνει την δράση της Ταυρίσιας δύναμης μέσα στην ανθρωπότητα, κατά το μακρύ ταξίδι του ανθρώπου. Ο άνθρωπος – άτομο βιώνει σε μικρή κλίμακα εκείνο που η ανθρωπότητα σαν ένα σύνολο θα πραγματώσει όταν πάρει την μύηση του Ταύρου.

Στον τόπο του Ταύρου βρίσκεται ο άνθρωπος που όταν ζει μέσα στην προσωπικότητα του και χάσει αυτό που αισθάνεται ότι του ανήκει, αισθάνεται σαν το μικρό παιδί που του παίρνουν το γλειφιτζούρι του. Ο τύπος-τόπος του Ταύρου καθώς δεν είναι διεκδικητικός τύπος, αλλά κυριαρχικός βιώνει τότε την απογοήτευση. Η Ταυρίσια ιδιοσυγκρασία απογοητεύεται εύκολα και γι’ αυτό το βασικό ανθοΐαμα που της ταιριάζει είναι η Γεντιανή (Gentian). Προχωρώντας δε σε μία Συνθετική αντίληψη Εσωτερικής Αστρολογίας και Ανθοΐαμάτων Μπαχ να πούμε ότι αυτό δεν είναι άσχετο προς το ότι το βασικό στίγμα του άνθρωπου του Ταύρου που ζει στην Προσωπικότητα του είναι:
«Ας είναι ο αγώνας χωρίς απογοήτευση».

Ο άνθρωπος δε που έχει αφυπνιστεί στην Ψυχή του, στον χώρο του Ταύρου βιώνει την κατάσταση που περιγράφεται από την ακόλουθη φράση:

«Βλέπω και όταν ο Οφθαλμός είναι ανοικτός, όλα είναι Φως!».

 

ΚΑΛΟ ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ!

 

 

Ορφίων
Σάββατο, 14 Μαΐου 2016
Τα φαινόμενα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου του 2017
Περί του ζωδίου του Σκορπιού
Για την εορτή του Δημήτριου και της Δήμητρας
Μία οπτική του ζώδιου του Ζυγού
Η Παρθένος του ζωδιακού
Ηλιακή έκλειψη Αυγούστου 2017
Εκλείψεις Αυγούστου 2017
Η σχέση μας με την σκέψη και η σιγή του νου
Ο Λέων στην Εσωτερική Αστρολογία
Ο Μπετόβεν, ο Γκαίτε, η συνάντηση των G20, ο Κριός και ο Ουρανός
Για το ζώδιο του Καρκίνου
Κατανοώντας το ανθοΐαμα Mimulus
Το Γεγονός της Αναστάσεως
Κριός - Ακτίνες - Κυβερνήτες
Για τους Ιχθείς
Συμβολισμός και Υδροχόος
Ο εννεαετής κύκλος 2008-2016
Μία όψη του Τοξότη
Ο Ορίζοντας Γεγονότων της Προσωπικότητας
15 χρόνια από την 11η Σεπ 2001
Μαθητεία στο ζώδιο της Παρθένου
Π. Ποροσένκο (2016)
Αικατερίνη Στεφανίδη- (επί κοντώ γυναικών στο Ρίο2016)
Σεληνιακές Εκλείψεις: Αλδεβαράν, Ερμή, Δία
Περί Λέοντος
Ένα σχόλιο για την Theresa May
Το ζώδιο του Καρκίνου
Μεταβλέψεις στο φαινόμενο Brexit
Για το Θερινό Ηλιοστάσιο
Μία περίπτωση μελέτης της οστεοπόρωσης
για την Ορθογραφία της Λέξης
για τον Τόπο των Διδύμων
Τα Άστρα και οι Μορφές
για τον Τόπο του Ταύρου
Θεραπευτική & Αστρολογία
Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιογραφία
Σύντομο Ιστορικό της Εσωτερικής Αστρολογίας
σύνοδος κορυφής Ε.Ε. (Μαρ 2016)
Απαλότητος α'- μουσική: Ορφίων
για το ζώδιο του Τοξότη
Εμείς - μουσική: Ορφίων
Μετεκλογικά 2015
Σύντομη γεωμέτρηση των λογότυπων των κομμάτων
Παρθένος Μαρία - σύμβολο και βίωμα
Η ασκητική της Εσωτερικής Αστρολογίας
Τέλος του Messenger με πρόσκρουση στον Ερμή
Το ζώδιο του Ταύρου και η Βεσάκ
Περί του Μυστηρίου της Σταύρωσης
Αστρολογική Εθνολογία: Γερμανία & Ελλάδα
Β. Πούτιν: υπάρχει πρόβλημα υγείας;
Περί του ζωδίου της Παρθένου
Περί Γανυμήδη και Υδροχόου
Η αριθμητική του 2015
Περί του ρόλου και της χρήσης της αστρολογίας
Περί αστρολογικών προβλέψεων
Ο Σκορπιός, ο Ήρακλής & η Λερναία Ύδρα
Αστρολογικά δρώμενα
Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού
Γενέθλια 2014 της Ομάδας Εσωτερικής Αστρολογίας
Οι κυβερνήτες των ζωδίων
Κρόνος, Μαντεία & Αιώνιο Τώρα
Αληθινό, Αγαθό, Ωραίο
Ο σταυρός του 2014 στα θεμελιώδη ζώδια
Περί Εσωτερικής Αστρολογίας
Ενοποίηση επιστήμης, τέχνης, φιλοσοφίας και θρησκείας
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Από την τέταρτη στην πέμπτη διάσταση