Η Μεταμόρφωση του Ιησού

Ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στο θέμα της Μεταμόρφωσης του Ιησού, που εορτάζεται στις 6 Αυγούστου. Σίγουρα μπορείτε να βρείτε πολλά κείμενα και αναλύσεις του θέματος από διάφορες οπτικές, αλλά εδώ απλά ήθελα να παρουσιάσω μερικές σκέψεις που δεν φιλοδοξούν να αποτελέσουν με κανένα τρόπο πλήρη αναφορά στο μεγάλο αυτό θέμα που δεν έχει προσεχθεί αρκετά. Η τάση στην παρούσα στιγμή είναι να θέσω κάποιες σκέψεις που ίσως λειτουργήσουν ως αφορμή σκέψης, ατομικής έρευνας και μελέτης κάποιων εκ των αναγνωστών του παρόντος κειμένου.

Η Μεταμόρφωση σύμφωνα με τους μελετητές έγινε περίπου 40 μέρες πριν την Σταύρωση. Έτσι η Μεταμόρφωση θα έπρεπε να εορτάζεται μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής, που θεωρείται πένθιμη περίοδος και αυτό δεν ταίριαζε με την αίγλη που περιέχεται στο συμβάν και την εορτή της Μεταμόρφωσης. Έτσι οι θρησκευτικοί παράγοντες επέλεξαν την 6η Αυγούστου ως ημερομηνία εορτής της, που είναι 40 ημέρες πριν την 14η Σεπτεμβρίου, κατά την οποία εορτάζεται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η οποία θεωρείται κατά κάποιο τρόπο σαν την Μεγάλη Παρασκευή.

Η ιστορία της Μεταμόρφωσης ξεκινάει όταν ο Ιησούς επέλεξε τρεις μαθητές του να τον συνοδεύσουν στο όρος Θαβώρ, όπου ήθελε να προσευχηθεί. Φθάνοντας εκεί και κουρασμένοι από την μακριά διαδρομή οι μαθητές έπεσαν σε ύπνο. Κάποια στιγμή ξύπνησαν και ειδαν τον Ιησού με το πρόσωπο του να ακτινοβολεί φως σαν Ήλιος και τα ρούχα του να έχουν γίνει κατάλευκα από το φως που εκπέμπετο. Μαζί του υπήρχαν δύο άνδρες με τους οποίους συνομιλούσε. Οι μαθητές παρατήρησαν ότι ο ένας ήταν ο Μωυσής και ο άλλος ο Ηλίας.

Αρχικά παρατηρούμε στην όλη σκηνή να υπάρχουν δύο τριάδες. Την ανώτερη τριάδα συνιστούν ο Ιησούς με τον Μωυσή και τον Ηλία, ενώ την κατώτερη τριάδα οι παρευρισκόμενοι μαθητές του Πέτρος, Ιάκωβος και Ιωάννης. Αυτό ας το συγκρατήσουμε στη μνήμη μας καθώς η διαδικασία της Μεταμόρφωσης σχετίζεται με τις δύο τριάδες που αποτελούν την εξάδα. Υπάρχει μάλιστα και σχετικός προβληματισμός στον εκκλησιαστικό χώρο καθώς ο Ματθαίος στο ευαγγέλιο του αναφέρει ότι έξι ημέρες μετά την συνομιλία με τους μαθητές του, επέλεξε τους τρεις για να πάνε στο όρος Θαβώρ. Ενώ ο Λουκάς αναφέρει τον αριθμό οκτώ ημερών. Δεν θα ασχοληθούμε όμως με αυτό το θέμα και όποιος ενδιαφέρεται θα βρει σίγουρα και εύκολα στοιχεία ακόμα και μέσα στο διαδίκτυο. Ας δούμε όμως εν συντομία τα στοιχεία που περικλεόνται στις δύο αυτές τριάδες συμμετεχόντων και τους συμβολισμούς τους. Μια πιο αναλυτική αναφορά ίσως γίνει κάποια άλλη φορά σε κατάλληλο χρόνο.

Ο Μωυσής συμβολίζει τον παλαιό νόμο που σχετίζεται με την κατώτερη φύση. Ο παλαιός νόμος είναι οι γνωστές δέκα εντολές που φέρεται ότι έδωσε ο Μωυσής. Ο παλαιός νόμος σχετιζόταν με την ζωή της κατώτερης φύσης μας μέσα σε μια κοινωνία δικαίου και αλήθειας. Στην Ελληνική παράδοση ο αντίστοιχος παλαιός νόμος είναι οι νόμοι που διέπουν το κατώτερο και εξωτερικότερο μέρος της ζωής που στους Πυθαγόρειους εμφανίζεται με την έννοια των πολιτικών αρετών. Αυτές πρέπει να εφαρμοστούν επακριβώς, ώστε να έλθει σε σωστή λειτουργικότητα η κατώτερη ανθρώπινη φύση. Να ελεγχθεί δηλαδή το επιθυμητικό και να καθαρθεί από τον παραλογισμό, την ανεδαφικότητα και την μη εποικοδομητική στάση ζωής του. Οι νόμοι κατέχονται και εκφράζονται από τον βασιλέα και θεό  του υδάτινου στοιχείου τον Ποσειδώνα. Το υδάτινο στοιχείο είναι ο κόσμος της επιθυμίας, το αστρικό πεδίο  του οποίου την τέλεια χρήση και ζωή φυσικά γνωρίζει ο Ποσειδώνας και γι΄ αυτό είναι εκείνος που έδωσε τους νόμους στον Μωυσή και τους κανόνες των πολιτικών αρετών των Πυθαγορείων. Κατ’ αυτό τον τρόπο η παρουσία που οι μαθητές του Ιησού σύμφωνα με τις προσλαμβάνουσες τους αναγνώρισαν ως τον Μωυσή, ήταν ο θεός Ποσειδώνας, ο Μεγάλος Μυσταγωγός της τρίτης Μύησης που είναι η Μεταμόρφωση.

Ο Ηλίας είναι ο δεύτερος που οι μαθητές είδαν δίπλα στον Ιησού και είναι ο εκπρόσωπος των προφητών. Αυτό σχετίζεται με την άλλη όψη με την οποία εκδηλώνεται το υδάτινο στοιχείο, και υπονοείται η διασύνδεση της προφητείας με το υδάτινο στοιχείο. Ο Νηρέας είναι προγενέστερος του Ποσειδώνα, ανήκει στις Τιτανικές δυνάμεις και είναι μάντης. Άλλωστε οι προφήτες του Ιουδαϊσμού είναι και αυτοί παλαιότεροι του Μωυσή. Αυτό εμπλέκει την παλαιά τιτανική εποχή της μαντείας, η οποία όμως στο πρόσωπο του καλοκάγαθου και μαλακού Νηρέα δείχνει την παλαιά της βίωση και χρήση. Στην πορεία αυτού του κλάδου είχαμε διάφορες περιόδους, έως την εμφάνιση και την επικράτηση του Απολλώνιου δρόμου και της μαντείας του. Ο Απόλλωνας πολέμησε και νίκησε τον Πύθωνα που σχετίζεται με την προκατακλυσμιαία μαντεία. Επίσης καθοδήγησε σε κυριαρχία τους Κρήτες (Τεύκρους) που μετακόμισαν στην περιοχή της Τροίας, έναντι της παλαιότερης μορφής μαντείας των ποντικών και εξ αυτού λέγεται Σμινθεύς. Η δεύτερη λοιπόν παρουσία που είδαν οι μαθητές και με τις προσλαμβάνουσες που διέθεταν θεώρησαν πως ήταν ο Ηλίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο Νηρεύς, ως ο εκπρόσωπος των προ-Απολλώνιων μορφών μαντείας.

Έτσι ο Ιησούς συμβολίζει το νέο βήμα προς τα άνω της ανθρωπότητας σα σύνολο και που σχετίζεται με την απόκτηση των θείων αρετών των Πυθαγορείων και που συνθετικά αναφέρονται ως περιεχόμενες στην έννοια της Αγάπης που δίδαξε. Ο Ιησούς είναι ο δάσκαλος του ιερατικού δρόμου πλέον για την ανθρωπότητα, ο προάγγελος της ανώτερης φύσης που ανατέλλει στον άνθρωπο. Έτσι συνθέτει τους παλαιούς νόμους των πολιτικών αρετών, μαζί με την εγγενή ενστικτώδη διαισθητικότητα, δίνοντας τους την κατεύθυνση πλέον προς τα άνω. Αυτό είναι ακριβώς ο δρόμος των θείων αρετών στις οποίες ασκούνταν μετά την απόκτηση των πολιτικών αρετών οι Πυθαγόρειοι μύστες. Αυτά όμως που κάποτε αποτελούσαν τον δρόμο που αποκαλυπτόταν μόνο στους μυημένους, ο Ιησούς έδειξε ότι ήλθε ο χρόνος αυτά να δοθούν σε όλους τους ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι μια νέα παγκόσμια κατεύθυνση για την ανθρωπότητα. Η νέα αυτή κατεύθυνση παρουσιάζεται πρώτη φορά κατά την διαδικασία της Μεταμόρφωσης που σήμερα μπορεί να γίνει περισσότερο κατανοητή από ότι γινόταν παλαιότερα.

Για να υπάρξει αυτή η νέα πορεία προς τα άνω και να βεβαιωθεί, είναι απαραίτητο, όπως μας λέει η ιστορία της ζωής- του βιώματος του Ιησού, να κατέλθει το πνεύμα στον κόσμο μας. Αυτό επιτυγχάνεται με την προετοιμασία και την βελτιστοποίηση της Προσωπικότητας ώστε να μπορέσει να ενωθεί με τον Ανώτερο Εαυτό. Η κατώτερη φύση πρέπει να μπορέσει να ενωθεί και να εκφράσει απολύτως την ανώτερη. Αυτή η ένωση που έφερε σαν αποτέλεσμα την Μεταμόρφωση έγινε στον Ιησού και με την δημοσιοποίηση της προσωπικής του ιστορίας έδειξε τον δρόμο και αυτό περιείχε ήδη ένα θέμα που σχετίζεται με τον καρμικό νόμο. Από αυτή τη δράση του ήδη είχε αναλάβει το κάρμα της ανθρωπότητας, όπως πάντα ο δάσκαλος αναλαμβάνει το κάρμα του μαθητή του όταν κάτι τον διδάσκει.

Η Μεταμόρφωση - για να συνοψίσουμε -είναι η διαδικασία ένωσης των εσωτερικών πόλων, ανώτερου-κατώτερου, σώμα-ψυχή, θηλυκό-αρσενικό. Όταν αυτό επιτευχθεί είναι που ο Ανώτερος Εαυτός (όπως τον λέμε σήμερα), ή το πνεύμα εντός μας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα μέσα στην ενσάρκωση. Το πνεύμα δηλαδή έρχεται μέσα στο σώμα και αναλαμβάνει την θέση που του ανήκει να είναι ο ηνίοχος του άρματος του σώματος. Αυτή η ένωση και η παρουσία του πνεύματος μέσα στο ενσαρκούμενο περιβάλλον είναι που περιέχεται στην εμπειρία της Μεταμόρφωσης. Βέβαια το πνεύμα στην περίπτωση του Ιησού ήταν ο ίδιος ο Χριστός, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορούμε να αγγίξουμε περισσότερο αυτή τη στιγμή. Η διαδικασία της Μεταμόρφωσης είναι μία στιγμή σημαντική στην πορεία των ανθρώπινων μυήσεων, όποιο και αν είναι το έργο ή η αποστολή ενός εκάστου. Έτσι πλατειά θέλαμε να το προσεγγίσουμε περισσότερο και να το αγγίξουμε εννοιολογικά έστω ελάχιστα, με σκοπό την υπόμνηση του δρόμου που έχουν να βαδίσουν, όσοι ακολουθήσουν το παράδειγμα Του σύμφωνα με την ρήση: «Εγώ Είμαι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή» και ταυτόχρονα: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν».

ΧΑΙΡΕΤΕ

 

Ορφίων
Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014
Τα φαινόμενα του Χειμερινού Ηλιοστάσιου του 2017
Περί του ζωδίου του Σκορπιού
Για την εορτή του Δημήτριου και της Δήμητρας
Μία οπτική του ζώδιου του Ζυγού
Η Παρθένος του ζωδιακού
Ηλιακή έκλειψη Αυγούστου 2017
Εκλείψεις Αυγούστου 2017
Η σχέση μας με την σκέψη και η σιγή του νου
Ο Λέων στην Εσωτερική Αστρολογία
Ο Μπετόβεν, ο Γκαίτε, η συνάντηση των G20, ο Κριός και ο Ουρανός
Για το ζώδιο του Καρκίνου
Κατανοώντας το ανθοΐαμα Mimulus
Το Γεγονός της Αναστάσεως
Κριός - Ακτίνες - Κυβερνήτες
Για τους Ιχθείς
Συμβολισμός και Υδροχόος
Ο εννεαετής κύκλος 2008-2016
Μία όψη του Τοξότη
Ο Ορίζοντας Γεγονότων της Προσωπικότητας
15 χρόνια από την 11η Σεπ 2001
Μαθητεία στο ζώδιο της Παρθένου
Π. Ποροσένκο (2016)
Αικατερίνη Στεφανίδη- (επί κοντώ γυναικών στο Ρίο2016)
Σεληνιακές Εκλείψεις: Αλδεβαράν, Ερμή, Δία
Περί Λέοντος
Ένα σχόλιο για την Theresa May
Το ζώδιο του Καρκίνου
Μεταβλέψεις στο φαινόμενο Brexit
Για το Θερινό Ηλιοστάσιο
Μία περίπτωση μελέτης της οστεοπόρωσης
για την Ορθογραφία της Λέξης
για τον Τόπο των Διδύμων
Τα Άστρα και οι Μορφές
για τον Τόπο του Ταύρου
Θεραπευτική & Αστρολογία
Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιογραφία
Σύντομο Ιστορικό της Εσωτερικής Αστρολογίας
σύνοδος κορυφής Ε.Ε. (Μαρ 2016)
Απαλότητος α'- μουσική: Ορφίων
για το ζώδιο του Τοξότη
Εμείς - μουσική: Ορφίων
Μετεκλογικά 2015
Σύντομη γεωμέτρηση των λογότυπων των κομμάτων
Παρθένος Μαρία - σύμβολο και βίωμα
Η ασκητική της Εσωτερικής Αστρολογίας
Τέλος του Messenger με πρόσκρουση στον Ερμή
Το ζώδιο του Ταύρου και η Βεσάκ
Περί του Μυστηρίου της Σταύρωσης
Αστρολογική Εθνολογία: Γερμανία & Ελλάδα
Β. Πούτιν: υπάρχει πρόβλημα υγείας;
Περί του ζωδίου της Παρθένου
Περί Γανυμήδη και Υδροχόου
Η αριθμητική του 2015
Περί του ρόλου και της χρήσης της αστρολογίας
Περί αστρολογικών προβλέψεων
Ο Σκορπιός, ο Ήρακλής & η Λερναία Ύδρα
Αστρολογικά δρώμενα
Η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού
Γενέθλια 2014 της Ομάδας Εσωτερικής Αστρολογίας
Οι κυβερνήτες των ζωδίων
Κρόνος, Μαντεία & Αιώνιο Τώρα
Αληθινό, Αγαθό, Ωραίο
Ο σταυρός του 2014 στα θεμελιώδη ζώδια
Περί Εσωτερικής Αστρολογίας
Ενοποίηση επιστήμης, τέχνης, φιλοσοφίας και θρησκείας
Χειμερινό Ηλιοστάσιο
Από την τέταρτη στην πέμπτη διάσταση